N O R W A Y  D E T O X

 

S J U K S K Ö T A R E  I  N O R G E

Jag blev klar sjukskötare den 23 februari. Jag arbetade ungefär fyra månader på Femkantens hälsocentral i Helsingfors. Men jag har alltid varit intresserad av att arbeta utomlands, så jag ringde genast upp Aras helse när jag läste deras notis i tidningen om att arbeta i Nord Norge som sjukskötare.

N O R S K  A U K T O R I S A T I O N

Det tar fyra veckor att få den Norska Auktorisationen. Den ansöker du som sjukskötare om här.

Några tips inför ansökningen; 
Kom ihåg att ha alla bilagor med första gången, och rätt gjorda.

1. Passkopian - Gå till magistraten och betala 5€ så kopierar de upp en passkopia där Noctus skriver under. Inget annat sätt går, tro mig. 

2. Alla kopior på betyg ska vara bestyrkta med skolans egen stämpel. Kostar antagligen ingenting. 

3. Betalningen betalar du genom att gå till bankens huvudkontor och säga att du även vill betala transktraktions avgiften. Och de räknar sen ut hur mycket det blir i € precis. Det är frågan om ungefär 250€, som kommer att löna sig. 
 

SMART ATT FIXA FÖRST;


Det kan vara smart att skaffa Sonera (Telia-Sonera) så att du har tillgång till 3G (kartor som är bra att ha) och att du kan skicka tekstaren och ringa till Finland.
Det finns säkert ändå WI-FI där du bor, i alla fall om du har tur.

När du kommer till platsen där du bor så är det en bra idé att först kolla hur du tar dig till jobbet och hur. Du kan fråga av någon om de kan låna en cykel, norrmän är hjälpsamma tycker jag! Du är egentligen aldrig ensam, så du behöver inte vara rädd. Folk hjälper dig, bara du frågar!

Om du tar buss till jobbet så kan det vara värt att kolla om det finns busskort www.reiseruter.no. Om du ofta åker tåg så finns det tågkort www.nsb.no . Ta alltid med ditt studiekort!

 

Om du har lust att träna under din period i Norge så finns det antagligen ett gym med ett bra pris, t.ex. Fresh fitness. Under sommaren då skolorna har stängt så kan de ha något system med gym billigare!
Om du är i Nord-Norge så kan man ta sig en tur (promenad) varje dag upp på fjället!

Annars är man ju kanske lite mer ensam än vad man brukar vara hemma (vilket kan vara skönt) men då får du tid till lite film. Man får testa gratis 30 dagar Viaplay, Netflix , och Nrk kanalerna via datorn.

Om du känner dig ensam kan man träffa folk på couchsurf eller tinder. hehee. Couchsurf brukar ha internationella kvällar som alla är välkommna till.Cool navneskilt!
Dom allra coolaste skyltarna kan man fixa på Skiltmax Navneskilt! Du får välja mellan en massa olika bilder, former och material. Dessutom är dom inte särkilt dyra heller! Jag beställde flera olika.

SMART ATT TA MED SIG;
- Matsäck till kvällsmål och den första frukosten
  För man brukar komma sent på söndag kväll, och då är typ ingenting öppet i Norge!

- Något som du kan ge till den som är snäll och tar emot dig, t.ex. fazers blå

- Tépåsar
- Jenkkituggis
- Kolla om du får sängkläder och handduk!
- Arbetskor och namnskylt
- Ett litet häfte du kan ha i fickan på jobbet

- Kaffepulver
- En liten påse tvättmedel
- En egen kopp

- Sportkläder
- Regnkläder
- Jumppaskor
- Stövlar (om du är på landsbygden, i Norr eller Bergen)

 

Svartisen 

På sommaren jobbade jag i Nesna som ligger på pol-cirkeln mellan Trondheim och Bodø nära Mo i Rana. Där bodde jag i ett rum i samma del av staden som flyktingarna. Jag bodde med en jätte trevlig flicka som hade kommit dit från Oslo. Ja fick skjuts med henne till jobbet ibland bak på hennes cykel. I lägenheten brevid mig bodde det fyra läkarstuderanden som arbetade på hemsjukvården. De var helt fantastiska och här var vi på tur till Svartisen i ösregn 14km. Plättar och kaffe till matsäck e perfekt!

Vikariefirmor

Aras Helse som har hand om Helgeland i Nord-Norge. Där tog en super kiva kvinna emot mig och körde mig hela vägen mitt i söndagsnatten under strålande sol. Här får du 3 dagar uppläring på arbetsplatsen.

Ambio – Har hand om större delar av Norge. De behöver mycket sjukskötare hela hela tiden. Här får du 2 dagar uppläring på arbetsplatsen.

Företaget betalar boende och resor från Finland (Skandinavien) av och ann.
Lönen ligger på sick bra nivå jämfört med i Finland, det är det du behöver veta. Den första dagen efter jobbet eller den första lediga dagen lönar det sig att gå till skattekontoret och få ett skattekort. Ta med pass, annat behövs inte, det tar några minuter och skattekortet sänds direkt till arbetsplatsen.
I april – mars ska man deklarera i Finland.
Du får ett norskt D-nummer och lönen kommer till ditt finska konto.


Arbetet;

Medicinkulturen är kanske lite annorlunda än i Finland. Medicinerna heter ibland annat. Då är det bästa tipset felleskatalogen – app:en på telefonen. Det är alltså motsvarande Farmaca Fennica. Den får du gratis ladda ner och där får man bild på varje tablett och allt om den. Super!

Arbetstiderna är ofta såhär;
7.30 -15.30
15.15 – 22
21.45 – 7.45

Arbetskläder får du på jobbet.

Hittills har alla varit väldigt vänliga och hjälpsamma, de har tagit emot mig som vikarie helt jättefint! Du är inte ensam och du kan alltid fråga om hjälp. Man kan inte generalisera ett helt folk men jag tror ändå att allmänt så är Norrmänn öppnare än vi finnar. Jag har förstått att det kommer väldigt mycke svenskar till Norge för att arbeta. Men det räknas som ett plus att vara från Finland! Lite mer exotiskt liksom. Och så får man självklart förklara hur man pratar Norska så bra, eller "oj ja trodde inte att jag förstår finska så bra" :D

Man får lättare arbete på åldringshem (sykehjem), men det kan vara bra att börja på ett såndant så kommer man in i språket och medicinerna. Annars är väl arbetet på åldringshem ungefär liknande som i Finland. 

BLIXTSNABB ORDBOK;

Som svenskspråkig kommer man ganska snabbt in i Norskan. De kan förstås vara lite svårt med de äldre patienterna. Men många norrmän har också sagt att det till och med ibland är lättare att förstå finlandsvenskan än riksvenskan, kanske.
Det är ”svosk” som man får använda för att bli förstådd. Den kan du tala med hjälp av de här orden, som verkar vara de viktigaste. Så här har jag uppfattat dem haha;

Vansklig – Svårt
Trænger - Behöver
Spør – Fråga
Fortelle - Berätta
Ødelagd – Sönder
Rolig – Lugn
Ferie – Semester
Husk – Kom ihåg
Rydda – Städa

Vis – Om
Spise – Äta
Pleier – Brukar
Räcker – Hinna
Do - Wc
Försynt - mätt
Felles - gemensam, tilsammans

Uttryck;
Ha de! – som Hejdå typ
Kos deg! – Njut
Jag syns det – Jag tycker det
Huffamej - huhhu, voivoi


 

Glada ord;
Gøy - Bra
Artig (mer för junttin och äldre) –roligt, bra
Lættis - kiva
koeselig – mysig

 

Sjukhusvärlden;
Sykepleier – Sjukskötare
Hjälpeplejer/hälsofagarbetare – Närvårdare
Lege - Läkare
Bruker, Beboer - Boende, patient
Felleskatalogen - Farmafennica
Vondt – Ont
Hjærtebrett - huvudända av sängen
Senghest – Sängkant
Skittentøy – smutstvätt
Kladd – tvättrasa
Skifte – Byta
Førskill – Olika
Stikkpiller – Suppositor
Virkestoff – Verksam substans
Kreft – Cancer
KOLS - COPD
Sopp - Svamp 
Knuse - Krossa, Mosa
Avhenge - Beroende
Beroligande - Lugnande

Andra ord;
Nettopp – Just, nyligen
Akkurat -Precis
Førskillig – Olika
Rækker – hinna
Lomma - Ficka
Självfølgli - Såklart

 

Våra grannar hadde två Staff - hundar, Dexter och Bella som vi fick låna när vi gick på tur, typ varje dag!

Lycka till med din arbets ansökning tii Norge!
H: Julia